Primul pacient tratat cu plasmă îmbogăţită cu anticorpi la Spitalul Judeţean din Galaţi s-a vindecat de COVID-19. Totuși, bărbatul rămâne internat întrucât a rămas cu sechele la nivel pulmonar și renal.
Bărbatul de 46 de ani a primit plasmă îmbogăţită cu anticorpi de la două persoane care s-au vindecat de coronavirus.
Două teste au confirmat că nu mai are COVID-19, dar starea lui rămâne gravă din cauza sechelelor pulmonare şi renale, potrivit Mediafax.
Bărbatul de 46 de ani, fără afecţiuni medicale cunoscute, a ajuns în stare gravă la spitalul din Galaţi, unde a fost intubat. După ce testul a confirmat că s-a infectat cu COVID-19, medicii au decis să utilizeze, în premieră pentru Galaţi, procedura numită plasmafereză. Acest lucru presupune prelevarea de plasmă îmbogăţită cu anticorpi de la cei care s-au vindecat de coronavirus cu ajutorul unui aparat performant donat Centrului Judeţean de Transfuzii Sanguine Galaţi.
Procedura s-a desfăşurat în urma cu o săptămână, când la centrul de Transfuzii s-au prezentat primii doi donatori de plasmă. Ulterior, aceasta a fost folosită în tratamentul pacientului de 46 de ani şi a dat roade. Surse din cadrul spitalului gălăţean susţin că după efectuarea a două teste, medicii au aflat că pacientul nu mai are COVID-19 şi au decis să-l transfere într-o secţie fără persoane infectate. Totuşi, starea pacientului rămâne gravă din cauza sechelelor pulmonare şi renale rezultate în timpul luptei cu infecţia.
Prima donare de plasmă îmbogăţită cu anticorpi a avut loc săptămâna trecută la Centrul Judeţean de Transfuzii Sanguine Galaţi. Două persoane, soţi şi soţie, au fost primii donatori şi de atunci au mai donat încă 11 oameni, foşti pacienţi de COVID-19.
Donatorii de plasmă îi îndeamnă și pe ceilalți vindecați de COVID-19 să facă același lucru: „Practic un donator poate salva trei vieți e foarte simplu nu e absolut deloc dureros și chiar contează pentru oamenii care au nevoie de un tratament acestă plasmă ar putea fi singura șansă să se însănătoșească”, a explicat Andrei Tănase, un donator de plasmă.